Σπουδές

Κλήμης Ναυρίδης Ο Κλήμης Ναυρίδης, ψυχαναλυτής-ψυχοθεραπευτής και ομαδικός αναλυτής, είναι Καθηγητής Ψυχολογίας της Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε Οικονομικά στην Αθήνα και στο Παρίσι και Ψυχοκοινωνιολογία στο Παρίσι. Στο Παρίσι εκπαιδεύτηκε επίσης στην ομαδική ψυχοθεραπεία. Αργότερα, στο πλαίσιο της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας, εκπαιδεύτηκε στην ψυχανάλυση. Είναι τακτικό μέλος της Γαλλικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Ομάδας (SFPPG) και της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας.

Διδακτική και επαγγελματική σταδιοδρομία

Υπηρέτησε αρχικά στο Πάντειο (1979-1980) και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (1980-1991), ενώ από το 1991 που εξελέγη τακτικός Καθηγητής, υπηρετεί στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπήρξε Επισκέπτης Καθηγητής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Angers (Γαλλία), στο Πανεπιστήμιο της Louvain-La-Neuve (Βέλγιο) και δύο φορές στο Πανεπιστήμιο VII των Παρισίων, δίδαξε στα Πανεπιστήμια Lyon 2 – Lumière (Γαλλία), Federico II της Napoli (Ιταλία) και Lomonosov της Μόσχας και είναι μέλος της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής της Revue Française de Psychothérapie Psychanalytique de Groupe.

Διετέλεσε Διευθυντής Σύνταξης του Περιοδικού Ψυχολογία της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛ.Ψ.Ε.) (2002-2006) και από το 2007-2013 Πρόεδρος της ΕΛ.Ψ.Ε.

Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (2010-2012).

Τέλος, από το Σεπτέμβριο του 2011 μέχρι τον Ιανουάριο 2014, διετέλεσε Διευθυντής του Τομέα Ψυχολογίας και του Προγράμματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ενδιαφέροντα και συγγραφικό έργο

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα κινούνται στο χώρο της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας, της ψυχαναλυτικής ψυχοθεραπείας ομάδας, της δια βίου εκπαίδευσης σε θέματα ψυχολογίας της επικοινωνίας και δυναμικής των ομάδων, κυρίως με εκπαιδευτικούς, αλλά και άλλους επαγγελματικούς πληθυσμούς, και της επιτόπιας ψυχοκοινωνικής κλινικής εργασίας με ευάλωτες και ευθραυστοποιημένες κοινωνικές ομάδες.

Έχει γράψει τα βιβλία «Η Αλίκη στη χώρα των πραγμάτων. Το παιδί ως διαφημιστικό αντικείμενο» (σε συνεργασία με Μαρία Σόλμαν και Νάντια Τσαούλα), «Κλινική Κοινωνική Ψυχολογία», «Ψυχολογία των ομάδων: Κλινική ψυχοδυναμική προσέγγιση» και περισσότερες από 70 ακόμα επιστημονικές εργασίες, δημοσιευμένες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το 2012 τιμήθηκε από τη Γαλλική Κυβέρνηση με το Παράσημο του Ιππότη του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα.

Top